Estland gidsland?

 

In de laatste week van mei mocht ik samen met collega’s van Stichting ROOBOL – de onderwijskoepel waar ik drie dagen werk – op een heuse studiereis naar Estland! Waarheen? Naar Estland! Je verwacht het niet van een voormalige Sovjet-republiek, maar sinds de hernieuwde onafhankelijkheid in 1991 heeft dit land een enorme voorsprong opgebouwd met een digitaal georganiseerde maatschappij. Hieronder een kort overzicht van de zaken die me opvielen in dit fascinerende gedeelte van Europa. De komende tijd zal ik een aantal dingen nader beschrijven.

e-Society

Hoe verover je als ‘jong’ land in Europa aanzien, zonder dat je al teveel natuurlijke grondstoffen of een eigen product hebt? Door een sterk staaltje ‘Digitaal Omdenken’! Estland heeft een eigen product gecreëerd door een volledige nieuwe standaard voor een digitaal georganiseerd publiek domein neer te zetten. En dat is bijzonder knap, aangezien men in 1991 met nul budget is begonnen.

Nu is men gidsland op het gebied van blockchain, wat gebruikt wordt voor het beveiligen van digitaal verstrekte overheidsdiensten. En dat zijn er erg veel, Men claimt dat alleen trouwen en scheiden niet online kan… Over een paar weken is ook Koning Willem Alexander te gast in de e-Estonia Showroom, waarin de ins en outs van het Estse succes worden uitgelegd.

Een presentatie in de e-Estonia-showroom, het centrum voor iedereen die geïnteresseerd is in de digitale opmars van Estland.

Skype

En zo gebeurt het dat er ontzettend veel innovatieve startups uit Estland komen. Men is erg trots op Skype, dat met een Estse co-founder haar basis in Tallinn heeft liggen. Het verhaal mag bekend zijn, inmiddels is Skype onderdeel van Microsoft. Ook andere Estse bedrijven, zoals Taxify, PipeDrive en Click & Grow kom je inmiddels op meerdere plekken in de wereld tegen.

Onderwijs

De basis ligt voor de Estse overheid in het onderwijs. Estland scoort al jaren beter in PISA-onderzoeken (OECD) dan Nederland. Tenminste als je kijkt naar pure resultaten en cijfers. Leerlinggeluk blijft daarentegen wat achter. En dat wekte bij een innovatief en nieuwsgierig schoolbestuur in Noord-Oost Friesland meer dan genoeg interesse om te verkennen op welke punten we kunnen leren van het ‘Omdenken’ van Estland. 

Heb ik ten opzichte van wat we op Nederlandse scholen tegenkomen nu zoveel nieuws gezien? Nee, om eerlijk te zijn niet. Dat geeft aan dat het veschil schijnbaar ergens anders gezocht moet worden. Wat in dit licht wél erg opviel is dat een visie van een overheid op de richting van het onderwijs zorgt dat er snelle stappen gemaakt kunnen worden.

Via overheidsinstantie HITSA wordt fors geïnvesteerd in competentie van leerkrachten, centraal beschikbaar stellen van voorbeelden en materialen en de koppeling tussen arbeidsmarkt en het onderwijs. 

Een inkijkje in een les op het Pelgulinna Gümnaasium, waarin de leerkracht iedere dag de afweging maakt welke vernieuwde materialen ze inzet om het onderwijsdoel te bereiken. 

Hoe verover je als ‘jong’ land aanzien, zonder natuurlijke grondstoffen of een eigen product? Door een sterk staaltje ‘Digitaal Omdenken’!

Fascinatie

Daarnaast ben ik al jaren gefascineerd door de geschiedenis van dit gedeelte van Europa. Er zijn weinig landen die zo vaak van ‘bezetter’ zijn gewisseld. En de beelden van een menselijke ketting van Tallinn naar Vilnius (Litouwen) staan bij mij nog op mijn netvlies, ondanks dat ik nog maar 8 jaar oud was toen dit gebeurde. Daarom was het extra mooi dat precies deze week de start was van festiviteiten rondom 100 jaar sinds de eerste onafhankelijkheid van Estland. In het hart van prachtig Tallinn kwamen veel mooie dingen samen!

Een voorstelling over 100 jaar onafhankelijkheid van Estland, gegeven op het centrale plein van Tallinn

e-Citizen in wording!

Ik ben eigenlijk aangenaam verrast door wat ik in Estland ben tegengekomen. Van de slimme manier en het digitale karakter van publieke dienstverlening wordt ik erg blij. Van de manier waarop in het onderwijs de basis is gelegd voor het nationale Unique Selling Point kunnen we in Nederland veel leren. Ik gun meer onderwijsprofessionals het inzicht in hoe dit unieke land werkt. En daar ga ik de komende tijd meer mee doen.

Daarnaast ben ik als ondernemende persoon geïnteresseerd in de mogelijkheden van het vestigen van een bedrijf in Estland. Ik heb daarom het digitale burgerschap van Estland aangevraagd. Dit stelt mij in staat om online bedrijfsactiviteiten te verrichten, waar ter wereld ik ook ben.

Ik heb het digitale burgerschap van Estland aangevraagd! De komende tijd hou ik jullie op de hoogte van wat ik over dit land leer! Nu al meer weten of zelf een keer kijken in Estland? Stuur me een berichtje!

Eigenlijk is deze website nooit af. Als er vragen zijn of als je graag eens wilt afspreken, laat het me dan weten!

06 1499 5615

f.jacobs@ferencjacobs.com

Ballêster 6, 9231 MR
Surhuisterveen