FAQ
Misschien roept mijn werkwijze wat vragen op.
Ik doe mijn best deze zoveel mogelijk te verduidelijken.
Waarom werk je liever niet op urenbasis maar met een abonnement?

Ik vind dat werken op urenbasis enorme nadelen heeft als ik je wil helpen om te groeien. Een coach die werkt op urenbasis heeft altijd een motief om kalm aan te doen. Hij wil nu eenmaal graag meer uren schrijven, logisch. Een ondernemer die betaalt op urenbasis heeft altijd een motief om zaken in te korten. Ook logisch, want die wil minder uren betalen. En dat gaat niet werken.

Dit leidt tot tegengestelde belangen en ik weet uit ervaring dat dit het eindresultaat bepaald niet ten goede komt. Zodra onze belangen beter afgestemd zijn gaat het stromen en kunnen we samen veel meer bereiken. Het vertrouwen is groter, de focus op doelstellingen wordt intenser. Het wordt een echte samenwerking. Je krijgt veel meer gedaan tegen minder kosten.

Welke kosten heb ik precies?

Voor mijn complete begeleiding en alle kennis, ervaring en netwerk heb je genoeg aan het maandbedrag dat we hebben afgesproken. Al mijn werk zit daarin opgenomen. Mochten er werkzaamheden nodig zijn die verder gaan dan onze afspraak – door onvoorziene omstandigheden of uitbreiding van de scope bijvoorbeeld – kondig ik dat van te voren aan en hou je dus zelf de controle. Aan de andere kant: welke MKB-ondernemer heeft de financiële ruimte om een ‘business development manager’ in dienst te nemen? Dat is wél wat je krijgt als ik je help. 

Wat er niet in zit zijn de uitgaven voor andere partijen die werk uitvoeren om onze doelstelling te halen. Wel coördineer ik het voor je, dat is immers onderdeel van míjn werk.

Hoe lang duurt een ideaal traject?

We spreken met elkaar af dat ik je 12 maanden ga begeleiden. Natuurlijk mag je elke maand opzeggen, maar we spreken allebei de intentie uit dat we in 12 maanden het maximale uit de samenwerking gaan halen. Dit is ook de tijd die je nodig hebt om balans te houden tussen áán je bedrijf werken en ín je bedrijf werken. 

Wat doe jij tijdens het project? En wat doet de ondernemer?

In een paar woorden: ik coördineer de ontwikkeling van de dingen die nodig zijn om je doelstellingen te halen. Let op: hier staat niet per sé “ik coördineer de dingen” maar “de ontwikkeling van….”. Uiteindelijk is het doel áltijd dat je de kennis in je bedrijf krijgt, zodat je zelfstandig verder kunt gaan. Anders zou je eeuwig van mij afhankelijk zijn, en dat is niet de bedoeling.

Ja maar, hoe gaat het daarna verder?

Door samen met jou af te stemmen waar je nu staat en waar je heen wil krijgen we al veel inzichtelijk. Wat daar aan verbeteringen voor nodig is, bijvoorbeeld. Die verbeteringen voer je door en je wordt hierin door mij begeleid. Dit proces wordt geborgd door kennisoverdracht. Ik vertel je alles. Alle tips en tricks, je kunt het zien als een langgerekte, rustige, overdracht van kennis, aangepast op het tempo van je bedrijf.

Ik help analyseren en injecteer kennis en kunde. Ik train zo nodig jou of je mensen en ik coach je. Demonstreer hoe dingen werken. En interpreteer met jou de resultaten, waarna we de koers eventueel weer aanpassen. Doordat we met elkaar hebben afgesproken dat we niet gaan overhaasten, hebben we ook de tijd om de koers precies zó aan te passen dat het past bij je bedrijf.

Verdien je zelf ook aan werk dat door anderen wordt gedaan?

Nee. Punt. Absoluut niet.

Ik wil per se onafhankelijk blijven in mijn advies en beoordeel leveranciers en producties zuiver op basis van prijs/kwaliteit. Ik wil net zo kritisch kunnen zijn als jij, zo niet kritischer. De offertes en facturen voor extern werk gaan ook direct naar jouw organisatie. Ik lees wél met je mee of het klopt wat er verteld en geboden wordt.

Werk je alleen met je eigen netwerk?

Niet per sé. Ik leer graag nieuwe specialisten kennen, dat past bij de 21e eeuw. Iedereen doet de dingen anders en vaak hebben mensen andere ideeën en talenten waar ik ook weer veel aan kan hebben. Dus als huidige leveranciers of adviesbureaus de juiste prijs/kwaliteit-verhouding – zie vorige vraag – bieden, dan is het goed om dat te houden. Als uit de analyse blijkt dat de doelstelling niet gehaald dreigt te worden, dan gaan we kijken hoe we het wél voor elkaar krijgen.

Welke middelen zet je het liefst in tijdens je projecten?

Vaak is de wens om een bepaald middel in te zetten aanleiding om met mij aan tafel te gaan. Als dit een goed gebruik is van het instrument dan staat niets ons in de weg om het te gebruiken. Uiteindelijk halen we succes uit de inzet van een mix van middelen.

Zelf wil ik liever het middel niet belangrijker maken dan het doel dat we willen bereiken. Met andere woorden: ik heb weinig of geen voorkeuren. Natuurlijk weet ik ook vooraf ook niet alles van elk middel, maar ik het meeste is wel eens op mijn pad geweest. Of ik kan slimme vragen stellen in mijn netwerk. En blijkt dat er iets speciaals nodig is om ons doel te bereiken? Prima, daar huren we dan een specialist voor in.

Ik heb zo weinig tijd om met al dat nieuws om te gaan...

Het klinkt streng, maar dan wordt het moeilijk om een goed coachingstraject te doen. Een bepaald minimum aan tijd, maar vooral aan inzet en betrokkenheid is nodig voor een positief resultaat. Let wel: je gaat leren om te werken áán je bedrijf in plaats van ín je bedrijf.

Persoonlijk ben ik van mening dat elke ondernemer één primaire taak heeft: continu verbeteren van je bedrijf en alles wat daarbij hoort. En dat dit een integraal onderdeel is van een gezonde bedrijfsvoering. Ik help je met de ontwikkeling van je verbetering en samen met het team doen we dan de uitvoering. Zodat je na afloop van mijn inzet de kar zelf kunt trekken.

Leer ik dus zelf ook wat?

Dat is absoluut de bedoeling. Ik heb zelf een hekel aan adviesclubs die het halve verhaal vertellen en je afhankelijk houden van hun inzet. Indien je na 12 maanden zo ver bent dat je mij niet meer nodig hebt dan beschouw ik het coachingstraject als geslaagd. Ik garandeer je dat ik geen snipper informatie of kennis achterhoud. Ik draag over wat er over te dragen valt. Let wel: dat betekent tevens dat jij dit van me overneemt 🙂

Wil je dan echt niet gewoon op uren werken?

Het kan natuurlijk best voorkomen dat de beste manier om resultaat te boeken gewoon het afspreken van een uurtarief is. Alleen zorgen we er van tevoren voor dat we helder hebben wat we van elkaar mogen verwachten.

Nederland

Ballêster 6, 9231 MR Surhuisterveen

06 – 14 99 56 15

f.jacobs@ferencjacobs.com

Estland 

Sepapaja 6
Tallinn 15551

ferenc@dnabler.eu

Maak een afspraak voor een gratis gesprek