Draai je salesfunnel eens om!

 

Een goede planning helpt om processen te verbeteren en resultaat te boeken. Veel bedrijven kennen een projectplanning, wat handig is om alle werkzaamheden op tijd af te krijgen en klanten tevreden te houden. Ook een financiële planning werkt goed, een onderneming houdt grip op kosten en opbrengsten. Je vraag je soms wel af waarom new business binnen veel organisaties niet gepland wordt, terwijl het directe invloed heeft op consistentie of groei van je bedrijf. Dit artikel staat in het teken van het “new business plan”. Je gaat nadenken over je doelen en wat er nodig is om dit te bereiken.

Je doelen

De basis van een salesplan is niet zo moeilijk. Je hebt als het goed is een beeld hoeveel omzet je nu maakt en of dit voldoende is om je organisatie op peil te houden, of om door te groeien. Wil je meer mensen aan het werk? Moet je doorontwikkeling bekostigen en je wilt dit niet financieren? Lopen er contracten af die niet hernieuwd worden? Elke organisatie heeft ontwikkelingen die opgevangen moeten worden met acquisitie van nieuwe klanten. Je gaat bepalen hoeveel omzet je extra nodig hebt om je doelen te bereiken.

Breakdown

Nu is het zaak om een breakdown te maken wat dit bedrag betekent voor het aantal deals en de inzet die je nodig hebt om die extra omzet te halen. In feite ga je een salesfunnel omgekeerd invullen op basis van je resultaten uit het verleden. Denk hierbij aan gemiddelde orderwaardes, hoeveelheid offertes die je nodig hebt voor een deal en de hoeveelheid contacten die je nodig hebt om een offerte te mogen uitbrengen. Dit alles breng je samen in onderstaand werkblad, wat je hier gratis kunt downloaden.

Paar aandachtspunten

Het is altijd lastig om gemiddelden te bepalen. Dit is een werkblad dat goed past als je producten of diensten met een redelijk vaste prijs aanbied, omdat je dan uit kunt gaan van consistente gemiddelden. Als je dienst of product bestaat uit maatwerk kun je het beste verschillende werkbladen gebruiken. Maak bijvoorbeeld eentje voor kleinere orders, die vaak een snellere en hogerehitrate hebben. Maak een aparte voor grote projecten, die vaak een langere salescycle hebben, maar wel een hogere orderwaarde.

Elke organisatie heeft ontwikkelingen die opgevangen moeten worden met acquisitie van nieuwe klanten.

Vervolg

Je hebt met het invullen van dit werkblad een idee hoe groot je inspanning moet zijn. Je kunt al aardig inschatten of je voldoende slagkracht hebt om te voldoen aan de aantallen. Let op: Dit is de basis voor je new business plan. Hierna zult je nog moeten nadenken op welke manier je je klanten moet bereiken. Ook kun je het integreren in je ondernemingsplan, zeker omdat je ook in kaart hebt gebracht welke invloed new business heeft op je planning.

Een voorstelling over 100 jaar onafhankelijkheid van Estland, gegeven op het centrale plein van Tallinn

Hulp nodig?

Wil je hulp om het werkblad in te vullen, of wil je verder praten over de stappen die je hierna kunt nemen? Neem dan contact met me op via f.jacobs@ferencjacobs.com of 06-14995615!

Download het werkblad door op de afbeelding te klikken!

Eigenlijk is deze website nooit af. Als er vragen zijn of als je graag eens wilt afspreken, laat het me dan weten!

06 1499 5615

f.jacobs@ferencjacobs.com

Ballêster 6, 9231 MR
Surhuisterveen