Ik ben e-Resident van Estland!

 

Onlangs was ik op bezoek in Estland. De digitaal georganiseerde publieke dienstverlening die ik daar heb gezien is fascinerend. En het is ook nog eens mogelijk om e-Resident te worden van dit kleine, maar slagvaardige innovatieve land aan de rand van de Europese Unie. En inmiddels heb ik het digitaal burgerschap ook daadwerkelijk toegekend gekregen. Van tijd tot tijd hou ik iedereen die meer wil weten op de hoogte van mijn avonturen als e-Est. In deze aflevering vertel ik over de redenen die een ondernemer zou kunnen hebben om een e-Residency aan te vragen.

Stappen

Is het nou ingewikkeld om het e-Residency aan te vragen? Eigenlijk is het kinderlijk eenvoudig en alles gaat online, zoals je mag verwachten van een land dat zich zo nadrukkelijk neerzet als digitale koploper van Europa. Je gaat naar deze website en je kiest je type aanmelding. Dit kan bijvoorbeeld ‘Eerste aanmelding’ zijn, waarna je persoonlijke gegevens en je identificatiedocument invult. Hierna komt – voor mij – het interessantste én het moeilijkste gedeelte. Je mag invullen waarom je een aanvraag doet. Je kunt kiezen uit de volgende opties:

 • Een internationaal, locatie-onafhankelijk bedrijf opzetten
 • Zakendoen in Estland
 • Gebruik maken van technologie voor authenticatie
 • Fan van e-Residency
 • De ontwikkeling van de Estse economie ondersteunen
 • De Estse sector voor wetenschap, onderwijs en cultuur ondersteunen
 • Anders

Wachten

En hierna krijg je op je scherm keurig onderstaande mededeling en is het wachten op de definitieve bevestiging. Je wordt namelijk gescreend, iets waarvoor je toestemming geeft bij de aanvraag. Die bevestiging kwam voor mij na 14 dagen. Waarna het nog eens 14 dagen duurde voordat ik van de Estse ambassade in Den Haag de melding kreeg dat ik een afspraak kan maken om mijn digitale ID en welkomstset op te halen. Binnenkort gaat deze kersverse e-Est dus naar Den Haag om zijn digitale burgerschap te claimen.

‘Wat moet je er mee?’

Tegenwoordig krijg ik veel de vraag: ‘Wat wil je nou eigenlijk met dat e-Residency?’ Goede vraag, wat zou een ondernemer hiermee willen. Het antwoord ligt voor mij in een combinatie van de motivaties die je kunt opgeven bij het aanmelden. Ja, ik ben best fan van de manier waarop Estland heel slim digitale publieke dienstverlening aan elkaar knoopt. Daar kan elk Europees land best veel van leren. Wat trouwens niet eens hoeft, omdat het X Road platform – de backbone van de Etse e-society – inmiddels geëxporteerd wordt naar Finland, Namibië, Azerbeidzjan en de Faeroer Eilanden.

De vraag die ik tegenwoordig vaak krijg: ‘Wat wil je nou eigenlijk met dat e-Residency?’ Goede vraag, wat zou een ondernemer er mee willen?

Wie kan er iets mee?

Het e-Residency is overigens geen nationaliteit. Het is wél een officiële status die je bepaalde rechten geeft binnen de Estse maatschappij. Dit omvat ook het starten van een bedrijf en het namens dit bedrijf aanvragen van financiële dienstverlening. Waarom zou je dit eigenlijk willen doen? De Estse overheid noemt een aantal typen ondernemers op die iets kunnen hebben aan zaken doen via Estland.

 • Ondernemers met een internationale online-business
 • Ondernemers die geen vaste locatie willen of nodig hebben en ‘digital nomads’. Ondernemers met een besloten vennootschap weten dat het erg lastig is om deze rechtsvorm te hebben bij een langdurig verblijf in het buitenland.
 • Ondernemers die eenvoudig over de grens willen werken, zonder dat ze altijd fysieke aanwezigheid in meer landen hebben.
 • Ondernemers die administratieve kosten en ‘gedoe’ om een bedrijf te runnen willen verminderen. Doordat overheidsdiensten rondom je bedrijf digitaal worden verzorgd liggen de kosten gewoon lager.
 • Ondernemers die binnen de juridische en economische ruimte van de Europese Unie zaken willen doen. Dit verklaart de run van Britse bedrijven op het e-Residency

En nu?

So far, so good! Zodra ik mijn ID-kaart en bijbehorende software heb kan ik in principe aan de slag als ondernemer in Estland. Maar natuurlijk heb ik best wel wat vragen. Hoe zit het nu eigenlijk met belastingen en BTW? Hoe start ik nu echt een bedrijf? Hoe zit het met aandelenkapitaal? Heb ik een Estse bankrekening nodig? Zijn er bedrijven die me kunnen helpen? En stel nou dat ik via Estland zaken ga doen, welke garanties kan ik mijn klanten geven?

Dit is het uitzoeken waard! En wie het wil weten mag me volgen!

De vraag die ik tegenwoordig vaak krijg: ‘Wat wil je nou eigenlijk met dat e-Residency?’ Goede vraag, wat zou een ondernemer er mee willen?

Eigenlijk is deze website nooit af. Als er vragen zijn of als je graag eens wilt afspreken, laat het me dan weten!

06 1499 5615

f.jacobs@ferencjacobs.com

Ballêster 6, 9231 MR
Surhuisterveen